Het web- Healing

Door Reiki-therapeut te worden ben ik in gestapt in de grootste helings-reis van mijn leven. Natuurlijk heb ik voor die tijd zeker het een en ander aan mezelf gesleuteld. En vast en zeker zal ik dat in de toekomst ook nog doen. Maar het process dat zich rondom deze opleiding heeft afgespeeld, heeft mij veel inzicht gegeven in het helings-process. Om iemand te worden die anderen hierin begeleid is het immers van uiterst belang zelf ook die stappen te doorlopen. Het heeft me inzicht gegeven in de vele lagen van genezing. Lange tijd dacht ik dat heling een lineair proces was. Iets wat in het verleden is gebeurd, zit je nog steeds dwars, je ontwart het verhaal et voila: heling. Ik dacht dat op deze manier je gezondheid kon genezen, overtuigingen, gedachten, patronen en bepaalde emoties los kon laten. En ja, de korte versie komt, naar mij inziens, nog steeds neer op wat ik hierboven schrijf, maar hoe meer ik erin duik, hoe meer ik ontdek hoe niet-lineair en verbonden alles is. Hoe moeilijk het voor je hoofd is om dit process te begrijpen. En hoe je hoofd ook daadwerkelijk het ‘diepere ervaren’ en doorvoelen van dit process in de weg kan staan. Daarom doe ik in deze blog een poging om te vertellen wat zo’n helings-process inhoud, waarom het lastig is om alles met je hoofd te begrijpen, en waarom dit misschien ook niet nodig is. Het is een uitnodiging om mee te lezen in wat ik van het helings-process heb begrepen en hoop ik, dat wanneer je ooit zelf in zo’n process terecht komt, je je hoofd een plekje achter in de auto kan geven, en in volle overgave dit process aan kan gaan.

Het wordt me steeds duidelijker hoe verbonden al mijn fysieke kwalen zijn, van het branden van mijn vinger aan de stoofpot van gisteren of de knie die pijn doet na mijn hardlooprondje tot de meer ‘ernstige’ of langdurige gezondheidsproblemen. En hoe deze fysieke kwalen verbonden zijn met mijn emotionele bagage, mijn herinneringen en ervaringen. En hoe meer deze ervaringen worden gevoeld, opnieuw bezocht en ontward, hoe meer ik het levensweb ga zien. Dit ene gezondheidsproblemen raakt de anderen. Deze ene traumatische gebeurtenis in het verleden heeft zich niet alleen op één manier in mijn leven getoond, maar op vele manieren, met meerdere gezichten, nuances en maskers, steeds in een ander kostuum. En elke keer dat je in je eigen process duikt, krijg je een klein stukje van jezelf terug. Het is iets dat niet gemakkelijk te vatten is met de geest. De geest wil er een verhaal van maken. Wil het lineair maken, maar als je het diep in je botten voelt, weet je dat het veel groter is dan dat.

Dit ene gezondheidsproblemen raakt de anderen. Deze ene traumatische gebeurtenis in het verleden heeft zich niet alleen op één manier in mijn leven getoond, maar op veel manieren, met meerdere gezichten, nuances en maskers, steeds in een ander kostuum.

Het web

Het is niet lineair, het is geen kronkelend pad , het is een verbonden web van gedachten, ervaringen, gevoelens en verhalen die we onszelf vertellen. Ze raken elkaar allemaal, en als je eenmaal denkt dat je het ene verhaal tot op de bodem hebt uitgezocht, zie je hoe het volgende zich ontvouwt. Dingen waarvan je dacht dat je er al lang geleden klaar mee was, komen weer langs om een diepere betekenis bloot te leggen. Vanaf het nu helemaal terug naar het verleden. Naar waar het begon, naar de verhalen en ervaringen waarin het zich herhaalde, in verschillende vormen, gebeurtenissen, relaties met mensen, maar die wanneer teruggebracht tot de essentie dezelfde onderliggende energetische dynamieken vertegenwoordigen.

Het vereist een diep voelen, het vereist een diepe overgave, het vereist dat je een moment waarin niet probeert alles met je hoofd te begrijpen. Het vereist moed om de demonen van vroeger onder ogen te zien welke je ooit ver weg hebt gestopt. Het vereist dat je het leven recht aankijkt. En tegelijkertijd is het niet iets wat je ‘doet’, het gebeurt. Elke keer krijg je alleen het stuk welke je op dat moment goed kunt verteren. Je krijgt de diepte en belasting die je op dat moment aankunt. Niet meer niet minder en het fascineert me. Het leven heeft zijn eigen ritme, heeft zijn eigen manieren om te weten wanneer het tijd is om het verleden los te laten en alles wat je niet meer dient.

En als je eenmaal naar het zaadje bent gegaan, naar waar het allemaal begon, voelt wat gevoeld moest worden, begrijpt wat begrepen moest worden om je kracht terug te krijgen, dan langzaam komen ook alle lessen van gebeurtenissen daarna. Wat dit heeft gedaan in jouw leven, elk moment, tot het persoon die je nu bent. En uit eigen ervaring, en uit de ervaring van het begeleiden van mensen in dit proces, kan ik voelen hoe schokkend, hoe diep dat proces is. Het schudt je tot in je kern en rimpelt uit naar wie je nu bent. Eenmaal gevoeld en gezien, kun je dezelfde mechanica niet herhalen. Niet wanneer ze worden losgelaten vanuit je cellen. Je gedrag verandert misschien niet meteen, maar het brengt het bewustzijn op de onderliggende dynamiek en waar zich dat allemaal nog afspeelt in jouw leven en dat is stap één.

We begrijpen alleen bepaalde delen

Getuige zijn van deze heling bij veel cliënten en in de reizen die ik zelf heb gemaakt, maakt me nederig. Hoe dieper ik duik, hoe meer ik ontdek hoe complex en ingewikkeld het leven is. Hoe wij als mens maar bepaalde delen begrijpen. Hoe de schoonheid van het leven terugkomt wanneer stukken die niet van jou zijn en nooit van jou waren, worden teruggegeven waar ze thuishoren. Wanneer stukken die van je zijn afgenomen worden teruggegeven. Er is een levens-gevende energie die vrijkomt in dat proces. Het is een levendigheid, het is een lichtheid, het is een heelheid, en wanneer dat landt, is er een weten dat alles precies is zoals het bedoeld is.

Ben je klaar om jouw web te ontwarren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *