Mijn pad naar lesgeven ~Yoga

Een paar jaar geleden, toen ik net klaar was met mijn master en vol ontzag door de wereld dwaalde en reisde, besloot ik een yoga docentenopleiding in India te volgen, alleen voor mezelf, om meer te leren. Eerder had ik enkele drop-in lessen bij verschillende Yogascholen gevolgd. Yoga was iets dat me altijd had aangetrokken, maar ik had geen idee van de ‘juiste’ technieken of wat ik precies aan het doen was in deze houdingen. Ik heb er altijd van gehouden om mijn lichaam te bewegen, om te sporten, maar het gevoel na Yoga was iets dat ik bij geen enkele andere sport zo had ervaren. Een lichtheid, een kalmte en kracht! Zonder veel voorbereiding besloot ik er in te duiken, een maand lang, 250+ uur yoga, pranayama (ademhaling en meditatie), yogafilosofie, chanten, anatomie, terwijl we tijdens alle lessen op de grond zaten, met onze handen aten in stilte, in Mysore, India. 

Pfiew, als had ik geweten wat dat in gang zou zetten… Het was intens, sommige dagen vond ik het geweldig, sommige dagen werd ik bijna gek, lange dagen in stilte, alleen met mijn eigen stemmen in mijn hoofd. Maar naarmate mijn lichaam sterker, flexibeler en ik rustiger werd, ontdekte ik hoe leuk ik het vond om yoga te geven. Iets tijdens het lesgeven lichtte me op. Mijn medestudenten merkten het op, en hoewel het nooit mijn bedoeling was geweest om ook daadwerkelijk les te gaan geven, bleek dat ik het gewoon heel leuk vond. Na deze maand dwong de coronapandemie me al snel terug naar Nederland. Omdat ik niet echt een plan had, besloot ik om online les te gaan geven.

Deze maanden na de lerarenopleiding waren heftig. De wereld ging op slot, ik was thuis terwijl ik eigenlijk van plan was om voor onbepaalde tijd te reizen en wat me op de been hield, was deze nieuwe ervaring met yoga. Elke dag stond ik om 5 uur op, legde mijn mat neer en deed mijn Ashtanga-oefening. In het begin ging ik elke dag van houding naar houding, met discipline en kracht. Deze intense periode bracht zoveel, door elke dag dezelfde houdingen te doen, werd ik me meer bewust van hoe ik me voelde. Er is niets in de volgorde veranderd. Ik deed elke dag hetzelfde, maar man, hoe een dag een wereld van verschil kan zijn.

Op sommige dagen voelde ik me krachtig en kon ik de energie door mijn lichaam voelen stromen. Ik kon makkelijk in de flow komen en de hele Ashtanga reeks afmaken. Andere dagen voelde ik me zo moe en moest ik echt mijn best doen om zelfs maar halverwege te komen. Mijn leraar in India was vrij streng en moedigde ons aan elke dag te oefenen, met alleen op zondag vrij. Ik was toegewijd, ook al betekende dat soms doorzetten terwijl mijn lichaam me juist zei te rusten. Met het verstrijken van de tijd raakte ik echt vertrouwd met al deze houdingen, kon ik steeds meer in mijn lichaam voelen.

Ik mocht ervaren wat yoga kan doen als je verdrietig wakker wordt, niet wetend wat er nou precies met je aan de hand is. Zoals elke dag ging ik gewoon naar mijn mat en begon. Op een gegeven moment begonnen de tranen te komen, vallend op de mat. Ik voelde de energie in mijn lichaam verschuiven, ik voelde waar het vastzat. Na verloop van tijd begon de behoefte om elke dag dezelfde houdingen in dezelfde volgorde te doen langzaam te veranderen. Ik begon meer met ze te spelen en te volgen wat mijn lichaam elke dag wilde doen.

Ik mocht ervaren wat yoga kan doen als je wakker wordt met een verdrietige geest, niet wetend wat er aan de hand is.

De tool om naar binnen te keren

Voor mij is het een hulpmiddel geweest om naar binnen te keren, om een ruimte te hebben om te voelen wat er van binnen gebeurt, geen woorden, alleen ik en de mat. En natuurlijk is het niet elke dag zo, soms is mijn hoofd zo druk dat het zelfs moeilijk is om door te gaan en me niet te laten afleiden door alle andere dingen die ik zou kunnen doen. Toch voelt het als een enorm cadeau om een plek te hebben waar je naar terug kunt keren, een hulpmiddel om te voelen en te transformeren wanneer je het gevoel hebt vast te zitten.

Het is voor mij altijd fascinerend geweest hoe het lichaam en zijn verbinding met onze geest kunnen worden gebruikt om ons beter te laten voelen, te genezen en te groeien. Het is een fascinerende reis geweest om hun verband te ontdekken, en hoe bijvoorbeeld lichaamshoudingen die in Yoga worden beoefend, effecten hebben op onze mentale en emotionele posities in het leven. Elke aanpassing en afstemming van onze geest, lichaam en ademhaling tijdens geconcentreerde Yoga kan diepgaande effecten hebben, aangezien je lichaam van structuur/houding verandert, en dat geldt ook voor onze energie. Dit geeft ons vaak zo’n goed gevoel na onze beoefening. We creëren ruimte en laten de energie stromen, waardoor ons lichaam en onze geest lichter en sterker worden.

De wijsheid delen

Yoga heeft me veel gebracht, het heeft veel veranderd in mezelf en mijn lichaam en dat deel ik graag met je. Ik ben me er erg van bewust, dat ik nog zo’n Westerling ben die deze oude beoefening probeert eigen te maken en dat Yoga veel meer omvat dan alleen fysieke asana-beoefening. Er valt nog veel meer te leren, en zoveel dat ik, en de Westerse geneeskunde en studies over Yoga nog niet weten, hoe het precies werkt en waarom het werkt zoals het werkt. Het is een beetje een mysterie en dat zal het waarschijnlijk altijd blijven. En hoewel veel gezondheidsvoordelen tegenwoordig wetenschappelijk zijn onderzocht en toegeschreven aan Yoga (hoe Yoga je zenuwstelsel kan reguleren, de verbinding met je darmen en hoe in contact zijn met je lichaam kan helpen bij het verwerken van emoties en trauma): Uiteindelijk denk ik dat Yoga iets is dat je het beste zelf kunt ervaren.

En hoewel ik in de eerste plaats een yogastudent ben, deel ik graag wat ik heb geleerd. Niet alleen door lessen te begeleiden, ervoor te zorgen dat ze veilig en geschikt zijn voor alle mensen die meedoen, maar ook om je iets te geven dat je mee naar huis kunt nemen. Ik geef graag cursussen die een paar weken duren, waarin elke dag Yoga wordt beoefend, om je zo een beetje van de consistentie te laten proeven en een deur te geven naar je eigen antwoorden en gevoelens. We richten ons op het lichaam, op de houdingen, op de juiste techniek en ademhaling en terwijl je dat doet kun je een glimp opvangen van wat zich kan ontvouwen. Tijdens deze cursussen worden de houdingen en reeksen gekoppeld aan jouw persoonlijke doelen, obstakels die je tegenkomt of dingen die je zou willen veranderen, deze kunnen emotioneel, mentaal of fysiek zijn. Dit is de leidraad voor de lessen. Als dat je leuk lijkt, ben je van harte welkom om me een berichtje te sturen!

Voor zover mijn eigen yogareis zich ontvouwt, heb ik me zojuist aangemeld voor niveau 2, 300 uur Ashtanga yoga in Mysore, India. Ik kijk ernaar uit om terug te gaan, om meer te leren, om opnieuw in een intense maand te duiken en nog een keer te proeven van India, het meest fascinerende land dat ik ooit heb bezocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *